Tapahtumia 2012

2.12 Puurojuhla Vehmaan tilalla
13.11 Tarinailta
12.9  Tarinailta
15.8  Kolmen seuran kyykkäottelu
9.8.   Kesäilta Rudolfin keitaalla
28.5  Sokkoretki
21.2. Tarinailta
11.2. Teatterimatka Poriin Niskavuoren Heta


Puurojuhla Vehmaan tilalla 2.12.

 

Yhdistyksemme vietti perinteistä puurojuhlaa su 2.12. Vehmaan tilalla. Paikalla oli hyvä joukko yhdistyksemme jäseniä. Puheenjohtaja avasi tilaisuuden toivottamalla kaikki tervetulleiksi. 
Puuropuheen meille piti Arto Vuorijärvi, joka kertoili elävästi siitä, mistä se puuro oikein on tullut meidän pöytiimme. 
Vehmaan tilan isäntäväki oli valmistanut jälleen kerran maukkaan puuron ja sopan. 
Vatsat kylläisinä olikin mukava laulaa yhteisesti muutama tuttu joululaulu. Yhteislaulun jälkeen oli vuorossa pientä ohjelmaa. 
Tällä kertaa yleisö joutuikin tosi toimiin. Yleisön piti tietää, miten joku tietty joululaulu alkaa tai mihin joululauluun tietty lause kuuluu. Huvitoimikunta, (Marjo, Eija ja Arto) luuli tehneensä visaisia kysymyksiä, mutta karjalaisia ei niin vaan yllätettykään. Kaikki laulut tiedettiin todella nopeasti. Eräs rouva tiesi jopa vastauksen kysymykseen, jota ei vielä oltu esitettykään.
 Hakasen Seija ilahdutti meitä todella kauniilla laululla.
Arpoja myytiin ja ostettiin kovasti, eikä ihme, sillä arpajaispalkintoja oli jälleen mukavasti. Päävoittona oli upea herkkukori, jonka voitti Hely Rasilainen.
Tilaisuuden päätteeksi nautimme kahvit joulutorttujen kera. 
Puurojuhlamme oli lämminhenkinen tilaisuus, josta oli hyvä aloittaa joulun vietto.

 

Marjo

 


Puuropuheen piti Arto Vuorijärvi


Puuropöytä 


Hakasen Seija ilahdutti meitä todella kauniilla laululla.

Kuvat: Marjo Tahvanainen

 


Viipuriaiheisessa tarinaillassa 13.11
luennoivana vieraana Ilkka Virta.

Sellanen ol´Viipuri

  Ilkka esitelmöi Viipurin kaupungin kehittymisestä Viipurin linnan ympärille. Viipurilaisista mahtisuvuista ja Viipurilaisesta kulttuurista ennen sotia.

  Runsaasti kuvia sisältävässä Power Point-esityksessä Ilkka kertoi kuinka Viipurin linnan perustamisen (v. 1293) jälkeen sen ympärille alkoi muodostua kaupunki. Kuinka hallitsijat vaihtuivat vuosisatojen aikana. Pähkinäsaaren rauhassa 1323 linnasta ympäristöineen tuli virallisesti Ruotsin valtakunnan osa. Suuren Pohjan sodan jälkeen vuonna 1721 solmitussa  Uudenkaupungin rauhassa Venäjän keisarikunta sai Viipurin Ruotsilta. Vanha Suomi ja sen osana Viipuri liitettiin Suomen suuriruhtinaskuntaan vuonna 1812. Suomihan itsenäistyi sitten v.1917. Suomi menetti kaupungin jälleen 20. kesäkuuta 1944 Neuvostoliitolle.

   Viipurilaisista mahtisuvuista ja vaikuttajista Ilkka kertoi niin kauppiassuvuista kuin myös virkamiehistä, poliiseista jne.

   Viipurin kulttuurista Ilkka kertoi lukuisista urheiluseuroista, urheilijoista  ja urheilusaavutuksista. Musiikki-  ja teatterikulttuurista,  joka oli Viipurissa myös hyvin korkeatasoista.

KIITOS! Ilkalle mielenkiintoisesta, paljon tarkkaa tietoa ja yksityiskohtia sisältävästä esityksestä.

 

Turun suomenkielisen työväenopiston rehtori  KT  Ilkka Virta

 

 

Viipurin kartta v.1839

Viipurin linna ennen talvisotaa

Viipurin asematori ja rautatieasema 1930 - luvulla


Tarinailta
 Osuuspankin kokoushuoneella 12.9.

 

Toivo Hinkkanen esitteli mielenkiintoisella tavalla kirjansa "Elämää edestakaisin"

Kirja kertoo Hinkkasen suvun ja lähisukujen vaiheista ennen sotia,
sotien aikana ja sodan jälkeen. Suvun hallusta on löytynyt valtaisa määrä historiallista materiaalia: kirjeitä, valokuvia  ym. 
Osan tästä materiaalista Toivo on siirtänyt  tähän kirjaan.
Koska kirjan lähdetiedot ovat suoraan  elävästä elämästä on kirjaan tutustumalla mahdollisuus yleisemminkin tutustua senaikaiseen suomalaiseen yhteiskuntaan ja elämänmenoon.

Teosta on myytävänä esim. Toivo Hinkkasella

Kirjan hintana on omakustannushinta 40 €


Toivo Hinkkanen

kuva.
 Irja Kärki


Kesäilta Rudolfin keitaalla

Torstaina 9.8. järjestettiin Vammalan Karjalaseuran kesäinen illanvietto Rudolfin keitaalla. Keidas kylpi auringonpaisteessa ja erilaisten kukkien väriloisto oli upea, kuten paikan luonteeseen vallan hyvin sopiikin. Tillin Pekka oli lämmittänyt savusaunan ja joukko innokkaita saunojia riensikin kylpemään. Löylyissä turistiin niitä ja näitä sekä pohdittiin yhdistyksemme mahdollisuuksia kolmen seuran kyykkäkisassa.

Varsinainen illanvietto ja yhdessäolo aloitettiin klo 18. Hakasen Pertti toivotti kaikki tervetulleiksi ja nautimme mahdottoman hyvät munkkikahvit. Kahvin jälkeen lauloimme muutaman karjalaislaulun. Hakasen Seija johti laulua ja Pakarisen Kari säesti haitarilla. Seija lauloi myös yksin aivan ihanan Äiti Karjala –laulun.  Laulun jälkeen alkoi jo tehdä mieli jotain pientä suolaista. Kaasalaisen Tuula ja Oiva paistoivatkin nuotiolla makkaroita, joita riitti kaikille.

Arpojen myynti oli vilkasta koko ajan, eikä ihme, sillä arpajaispalkintoja oli lahjoitettu runsaasti. Kiitos kaikille lahjoittajille. Tahvanaisen Marjo toimi onnettarena, Nissisen Taisto esitteli voitot kunnon ”showmiehen” tyyliin ja lopuksi Ritva ja Irja juoksivat jakamassa palkinnot voittajille. Taas saimme todeta, että arpaonni suosii toisia hieman enemmän kuin toisia, mutta mukava mieli jäi kaikille. Illan päätteeksi nautimme vielä lättyjä, joita Tillin Pekka paisteli kodassa oikein kaksin käsin.

Osallistujia tapahtumassamme oli runsaasti. Saimme viettää mukavan ja lämminhenkisen kesäillan auringon paistaessa ja haitarimusiikkia kuunnellessa. Niin ja kävipä yksi lammaslaumakin meitä tervehtimässä. Viereisellä pellolla laiduntavat lampaat olisivat varmasti halunneet tulla mukaan tapahtumaan, koska huutelivat ”mää, mää” ohi kulkiessaan.  

Suurkiitos kaikille osallistujille ja järjestäjille!

Marjo                           

Allaolevat kuvat on Marjo Tahvanaisen kuvaamia. Kiitos Marjolle!

 


 

 

Sokkoretkellä

 

 

Lauantaiaamuna 28.5. oli Vammalan linja-autoasemalle kokoontunut iloinen joukko kesäretkelle lähtijöitä. Iloista sanailua riitti, sillä olihan kyseessä Vammalan Karjalaseuran järjestämä kesäretki.

 

Pientä jännitystä toi päivään se, että meistä kukaan (kuljettajaa ja ehkä Irjaa lukuun ottamatta) ei tiennyt mitä päivä tuo tullessaan. Olimme lähdössä sokkoretkelle.

 

Lauhamon hyväntuulinen kuljettaja, Hellstenin Mikko yritti hämätä meitä matkalaisia useaan kertaan ajomatkan aikana. Vitsien ja ”tositarinoiden” lomassa hän kertoi milloin mistäkin kohteesta, jonne muka poikettaisiin. Luulenpa, että harva meistä otti häntä ihan tosissaan.

 

 

Turun suuntaan lähdettiin, emmekä tehneet U-käännöstä tienviitta Turku 10 kohdalla, vaikka Mikko tästäkin mainitsi. Ensimmäinen käyntikohteemme oli Naantalin Kultaranta. Opas oli meitä vastassa puiston portilla ja lähdimme kierrokselle. Puisto oli vaikuttava, vaikka kesäkukkia ei vielä oltu istutettu puiston kukkapenkkeihin. Onneksi meillä on sen verran mielikuvitusta, että osasimme varmasti jokainen kuvitella puiston kukkaloiston koko komeudessaan.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kierroksen jälkeen jatkoimme matkaa. Mikko ehdotti ensin ruokailua jossain nakkikioskilla, mutta  lopulta hän vei meidän aivan ihanaan ruokapaikkaan, ravintola Pohjakulmaan. Ravintola Pohjakulma on Rymättylän Poikon kylän entinen kyläkoulu, joka on toiminut ravintolana vuodesta 1980 lähtien. Meille oli tarjolla ravintolan saaristolaislounas, joka sisälsi mm. kalapöydän, imellettyä perunalaatikkoa ja isännän nyrkin kokoisia lihapullia sekä jälkiruoaksi kotitekoisen leivonnaisen kahvin kera. Tuliaisiksi saimme ostaa mm. talon herkullista saaristolaislimppua.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Täyden vatsan kanssa kiiruhdimme eteenpäin. Ajoimme aivan ihanissa maisemissa Louhisaaren kartanoon, joka on Suomen marsalkka Mannerheimin syntymäkoti. 

 

 

 

Opastetun kierroksen jälkeen nautimme herkulliset täytekakkukahvit Louhisaaren kartanon kahvilassa.  Kahvihetken jälkeen lähdimme kotimatkalle. Saavuimme takaisin Vammalaan n. klo 18. Matka oli mielenkiintoinen ja sopivan mittainen kokonaisuus. Ainakaan tämän jutun kirjoittaja ei ollut käynyt missään näissä kohteissa aikaisemmin. Kiitos järjestäjille ja mukavalle matkaseuralle sekä paljon kiitoksia myös kuljettajalle.  

Marjo

 

Kultarannan portilla

Kultarannan puistoa

Ryhmä puistossa

Ravintola Pohjanhovi

 

Lounaalla

Louhisaaren kartano

 

kuvat: Marjo Tahvanainen

 


 

  Tarinailta 21.2.2012 OP-kokoushuoneella
Aiheena  Perinneruuat ja  erityisesti kaurakiisseli

Irja Kärki jakoi maistiaisia
valmistamastaan kaurakiisselistä.
Höysteenä oli mansikkahilloa ja
ns. köyhänmiehen lakkahilloa
(porkkana+karviainen)

Irja oli kerännt perinnetietoa kaurakiisselistä
ja lausui myös kaurakiisselistä tehdyn runon.

Tässä Irjan antamia valmistusohjeita.

Sellaisen ohjeen sain kerran että:
laitetaa jonki verra vettä pilkkumii ja pannaa kaurahiutaleita nii jot kynnell kykkii, ja hapanta leipää sekkaa ja sitte annetaa hapantuu niin  jot alkaa vähä kuplii.
Senjälkee siivilöijää kattilaa ja keitetää sakiaks.

Tässä tämä Jaakko Kolmosen ohje:
n.  1 litra kädenlämpöistä vettä
n. 0,5 litraa höyryttämättömiä kaurahiutaleita
pieni nokare hiivaa
pieni hapanleivän pala


Kädenlämpöiseen veteen liotetaan hiiva, lisätään kaurahiutaleet ja hapanleivän palanen.
Peitetään astia liinalla ja laitetaan lämpimään paikkaan happanemaan noin 1-2 vrk, tai maun mukaan.
Sitten liemi siivilöidään (teflon)kattilaan ja keitetään koko ajan sekoittaen niin kauan, että kiisseli sakeutuu.
Maustetaan ripauksella suolaa ja herkku on valmis. 
Jos kiisseli sakeutuu liikaa, voidaan ohentaa kiehuvalla vedellä.
Hyvää kuumana voin kanssa ja kylmänä maidon, tai hillon kera.

 


 11.2.2012  Teatterimatka Poriin


Olimme kauniissa Porin teatterissa katsomassa Niskavuoren Heta-näytelmää
ja sitten nautittiin ruokailusta Suomalaisella klubilla.
Kaikki kuullostivat tyytyväisiltä reissuun kotimatkalla
.

Kuvia Suomalaiselta klubilta:

 

 

Kuvat: Irja Kärki